viologikos-katharismos-limaton

Σε πολλές πόλεις όλα τα οικιακά απόβλητα διοχετεύονται κάπου μέσω ενός αγωγού (αποχετευτικού σωλήνα που συνδέει κάθε σπίτι) όπου πηγαίνουν και συγκεντρώνονται όλα μαζί σε έναν κλειστό χώρο όπου επεξεργάζονται.

Εκεί καθαρίζονται και το νερό μπορεί πλέον καθαρό να χρησιμοποιείται για πότισμα ή να χύνεται στη θάλασσα. Ο καθαρισμός αυτός γίνεται με τους μικροοργανισμούς που τα ίδια τα απόβλητα έχουν και γι αυτό το λόγο η όλη διαδικασία ονομάζεται «βιολογικός καθαρισμός», επειδή χρησιμοποιεί τη βιολογία ή τη φυσιολογική ύπαρξη τους με το πλήθος των μικροοργανισμών που έχουν.

Με λίγα λόγια ο καθαρισμός βασίζεται στην δράση και την λειτουργία των μικροβίων που υπάρχουν στη φύση και πιο συγκεκριμένα στα οικιακά απόβλητα ή «βοθρολύμματα» όπως επιστημονικά λέγονται.   Ας δούμε από κοντά πώς γίνεται αυτή τη διαδικασία.

Τα μικρόβια υπάρχουν παντού. Απ αυτά, ορισμένα, είναι φίλοι του ανθρώπου, κάποια δεν τον βλάπτουν και άλλα εχθρικά τα οποία τον βλάπτουν ανεπανόρθωτα.

Ο άνθρωπος συμβιώνει με αυτά εκτός από ορισμένα που αν περάσουν στον οργανισμό του,  τον βλάπτουν προκαλώντας του σοβαρές ασθένειες.

Αυτός είναι και ο λόγος που προσέχει πολύ την τροφή του. Βράσιμο, προσεκτική συντήρηση, καθαριότητα, κ.λπ. Αυτά τα μικρόβια ή μικροοργανισμοί ονομάζονται παθογόνοι.

Περισσότεροι από 100 διαφορετικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί για τον άνθρωπο βρίσκονται στα κόπρανα και κατ επέκταση στα λύματα και στα επιφανειακά ρυπαινόμενα νερά. (ρύπανση = βρωμιά).

Εάν βρεθούν στο πόσιμο νερό ή στις τροφές τότε κινδυνεύει η υγεία του ανθρώπου πολύ σοβαρά.